Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Hugenoten vluchten naar Den Haag

De Franse koning Hendrik IV (1553-1610) maakte met het Edict van Nantes in 1589 een einde aan de godsdienstoorlogen tussen de katholiekenMensen met een christelijk geloof. De paus in Rome is hun leider. en protestantenMensen die zich in de zestiende eeuw afsplitsten van de katholieke kerk. Ook mensen die in latere tijd naar een niet-katholieke kerk gingen, worden protestanten genoemd. in zijn land. In dit Edict werden afspraken vastgelegd waarmee de protestanten in het overwegend katholieke Frankrijk rechten kregen: ze mochten blijven wonen, mochten hun eigen scholen hebben, handel drijven enzovoort. Deze Franse protestanten worden ook wel Hugenoten genoemd.

Maar bijna honderd jaar later, in 1685, besloot zijn kleinzoon, koning Lodewijk XIV (1638-1715), aan deze rechten een einde te maken: hij herriep het Edict van Nantes.Het protestantisme was voortaan verboden in Frankrijk. Veel Franse protestanten vluchtten daarom naar protestantse landen, waaronder de RepubliekRepubliek der Zeven Verenigde Nederlanden bestond uit de gewesten Holland, Friesland, Gelre, Overijssel, Groningen, Utrecht en Zeeland in de periode 1588-1795.. In Den Haag werden ze opgevangen door de Waals-hervormde kerk. Die gaf geld aan Hugenoten als ze echt arm waren. Veel Hugenoten hadden echter al door de handel contacten in ons land en zij konden bij hun handelspartners terecht voor tijdelijke opvang.

Een bekende Haagse Hugenoot was Daniël Marot (1663-1752), graveur, architect en tuinontwerper. Hij ontwierp een aantal bekende gebouwen in Den Haag, zoals het paleis op de Kneuterdijk en de Portugese synagogeGebedshuis van de joden. aan de Jan Evertstraat. Ook was hij in dienst van prins Willem III en de Friese stadhouders. Voor Willem III maakte hij een ontwerp voor de tuin van Huis ten Bosch.

Een gevolg was ook dat veel Nederlandse families nu nog een Franse achternaam hebben, zoals Dumas of Boissevain. Het gaat dan vaak om afstammelingen van Hugenoten.

Daniël Marot door Jacob Gole, Rijksmuseum