De Belgische Opstand en Den Haag
De geschiedenis van Den Haag staat niet op zichzelf. Een gebeurtenis elders kan ook gevolgen hebben voor de stad Den Haag. Zo’n gebeurtenis was de Belgische Opstand van 1830.
Nadat in 1815 besloten was om de Republiek en de Zuidelijke Nederlanden samen te voegen in het Koninkrijk der Nederlanden, werden zowel Brussel als Den Haag zetel van het hof en centrale regering. Maar het boterde niet echt tussen de noordelijke en zuidelijke provincies. In de avond van 25 augustus 1830 vonden in Brussel rellen plaats, die te maken hadden met grote onvrede over het bestuur van koning Willem I. Dit was het begin van de Belgische Opstand. Het leidde ertoe dat in 1839 België zich van Nederland afscheidde.
Omdat Brussel als regeringsstad wegviel, concentreerde de Nederlandse regering zich geheel in Den Haag. En dit had natuurlijk gevolgen voor de groei van de stad. Het inwonertal groeide door de vestiging van ambtenaren, regeringsfunctionarissen en hofpersoneel. Ook moesten er voor arbeiders, die in de groeiende industrie werk vonden woonhuizen komen. In de 19de eeuw was Den Haag na Rotterdam dan ook de snelst groeiende stad van Nederland.