Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Eindelijk bevrijd

Op de avond van 4 mei 1945 kwam het bericht dat de Duitse troepen in noordwest Europa zich hadden overgegeven. Voorzichtig gingen de eerste Hagenaars de straat op, versierd met oranje en rood-wit-blauw, om dit fantastische nieuws te vieren. Bij paleis Noordeinde was het al gauw een drukte van belang en werd het Wilhelmus gezongen.

Toch stuurde de politie de mensen naar huis, omdat het bericht van de bevrijding nog niet officieel was bevestigd. Ook waren de bevrijders nog niet in de stad en je wist maar nooit wat de Duitsers nog zouden doen. In Amsterdam vielen bijvoorbeeld tientallen doden bij een schietpartij op de Dam op 7 mei.

Toen op 5 mei de bevestiging kwam, durfden de Hagenaars de bevrijding nog niet te vieren. Overal liepen namelijk nog Duitse soldaten rond. Het Binnenhof was bijvoorbeeld helemaal met prikkeldraad afgezet, zodat niemand er naar binnen kon. Pas op 8 mei kwamen de eerste legervoertuigen met Canadese soldaten de stad binnen rijden: toen was het echt feest! Het werd ook meteen twee weken lang fantastisch mooi lenteweer, zodat iedereen overal uitbundig de bevrijding kon vieren.

Overal in Den Haag waren bevrijdingsfeesten. Op 20 mei 1945 speelde het Loosduins voetbalelftal tegen een Engels soldatenelftal op Madestein een voetbalwedstrijd om de bevrijding te vieren. Bij paleis Noordeinde werden net als op Anjerdag bloemen neergelegd. Op 6 juli 1945 kwam koningin Wilhelmina terug naar Den Haag.

De jeugd rijdt mee op de legerauto's tijdens de intocht van de bevrijders. Haagse Gemeentearchief.
Prikkeldraad verspert de toegang naar het Binnenhof, waar Duitsers zich verschansen; 05-05-1945. Foto: J.C. van Tussenbroek. Haags Gemeentearchief.