Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Wilhelmina vertrekt naar Engeland

Het Duitse leger was te groot voor het Nederlandse leger om lang te weerstaan. Op 15 mei gaf het Nederlandse leger zich over, behalve in Zeeland waar het met Franse troepen tevergeefs probeerde stand te houden. Een dag eerder hadden de Duitsers Rotterdam gebombardeerd om ons land tot overgave te dwingen. En nog weer eerder, op 13 mei, vond de regering het beter dat de koningin met haar gezin en een paar ministers naar Engeland zouden vertrekken om daar het verloop van de strijd op veilige afstand af te wachten. Vanuit Hoek van Holland verliet koningin Wilhelmina op een Engels oorlogsschip haar vaderland.

Ook een deel van onze goudvoorraad nam zij mee aan boord en bracht die veilig naar de overkant van de Noordzee. Prinses Juliana en haar 2 dochtertjes, Beatrix en Irene, reisden later door naar Canada.

Toen bekend werd dat de koningin het land had verlaten, dachten veel mensen dat ze gevlucht was. Ze vonden dat laf, omdat ze ook haar leger en haar land in de steek liet. Om haar gedrag uit te leggen maakte hofpredikantdominee Welter een gedicht (Neen, 't was geen vlucht die U deed gaan, luidt de bekende eerste regel) en samen met een foto van Wilhelmina werd dit een van de eerste illegaleOnwettig. In dit geval omdat de pamfletten deel uitmaakten van de strijd tegen de bezetter. pamfletten.

Vertrek van Wilhelmina 13-05-1940. Haags Gemeentearchief