Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

De blauwe dood

In 1832 stierven honderden inwoners van Den Haag en Scheveningen aan de cholera. Deze ziekte was voor het eerst in 1817 als epidemieUitbraak van een besmettelijke ziekte in veel grotere aantallen dan normaal.opgedoken in India. De ziekte werd ook wel de blauwe dood genoemd, omdat de zieken een blauwe gelaatskleur kregen.

De ziekte bereikte vanuit Azië in 1830 Europa en in 1832 Nederland. Het leek wel alsof de tijd van de zwarte dood, de pest, teruggekeerd was. Voor alleen al West-Europa wordt het aantal doden aan cholera op 3 miljoen mensen geschat. In golven keerde de ziekte terug. In Den Haag waren er ook in 1849 en in 1866 grote cholera-epidemieën.
Rapporten uit 1852 en 1855 wijzen op de oorzaak waarom cholera zo om zich heen kon slaan: met poep en pies vervuild water. De bacterie die de cholera veroorzaakte, werd overigens pas in 1883 door de Duitse arts Robert Koch (1843-1910) ontdekt.

In 1927 is als herinnering aan een grote cholera-epidemie in Scheveningen een prachtig en groot mozaïek gemaakt. Deze kun je nog steeds in de kerk van de Heilige Antonius Abt aan de Scheveningseweg zien.

Het mozaïek in de Heilige Antonius Abt aan de Scheveningseweg.