Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Een huis in het bos

In 1645 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van Huis ten Bosch. Het was oorspronkelijk bedoeld als zomerhuis van stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms.

Architect van het gebouw was de belangrijke bouwmeester Pieter Post (1608-1669). Hij maakte een ontwerp in de stijl van het Hollands Classicisme,Bouwstijl met symmetrische indeling, geïnspireerd op Griekse en Romeinse tempels.dezelfde bouwstijl als van het Mauritshuis. Twee jaar na de start van de bouw overleed Frederik Hendrik. Als herinnering aan en verering van haar man besloot Amalia vervolgens Huis Ten Bosch meer tot een mausoleumGroots graf. te maken.

In de nu beroemde Oranjezaal, een grote koepelzaal die het centrale deel van Huis Ten Bosch vormt, werden allerlei schilders aan het werk gezet om grote schilderijen te maken ter ere van Frederik Hendrik. De gekozen schilders waren leerlingen van of werkten in de stijl van Rubens en werden beschouwd als de beste destijds levende schilders van historiestukkenHistorieschilderkunst is het schilderen van scènes met een verhalende inhoud uit de klassieke geschiedenis, christelijke geschiedenis en mythologie alsook het weergeven van historische gebeurtenissen uit het verre of nabije verleden. in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. De opdracht voor het decoreren van deze zaal was een van de belangrijkste uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Er werkten uiteindelijk onder regie van de architect-schilder Jacob van Campen twaalf kunstenaars aan tientallen doeken, panelen en gewelfschilderingen.

Onder de koepel van de Oranjezaal werd een tekst aangebracht in het Latijn. In het Nederlands vertaald luidt deze: 'Voor haar onvergelijkbare gemaal Frederik Hendrik Prins van Oranje heeft zijn ontroostbare weduwe Amalia van Solms als uiting van haar rouw en onvergankelijke liefde een gedenkteken opgericht, dat op zichzelf zonder weerga is en daarom juist hem waardig.'

Huis ten Bosch. Collectie Haags Gemeentearchief.
De Oranjezaal en de tuinen, Jan Mathijs, circa 1655. Collectie Haags Gemeentearchief.