Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Moord op de gebroeders De Witt

Johan de Witt was jarenlang raadpensionarisTijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de belangrijkste en hoogste ambtenaar in Holland en West-Friesland, ook wel landsadvocaat genoemd. van Holland geweest en daarmee de machtigste man van de Republiek. In 1672, het 'Rampjaar', moest hij de macht overgeven aan de prins van Oranje Willem III, die stadhouderIn de Middeleeuwen: plaatsvervanger van de koning Vanaf 1581: opperbevelhebber van het leger en de vloot, ondergeschikt aan de Staten. over Holland en Zeeland werd.

De haat tegen Johan de Witt groeide. Zijn broer Cornelis werd ervan verdacht een moordaanslag op Willem III te hebben voorbereid. Hij zat daarom opgesloten in de Gevangenpoort. Uiteindelijk kreeg hij als straf verbanningIemand uit een stad of een land zetten. Hij mag niet meer terug komen, of pas na een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 10 jaar) terug komen. uit Holland opgelegd, ook al had hij niet bekend. Toen Johan zijn broer wilde ophalen, verzamelden boze Hagenaars zich bij de Gevangenpoort, omdat zij ontevreden waren over de straf van Cornelis.

Een aantal onruststokers hitste de menigte zo op, dat deze de twee broers uit de Gevangenpoort sleurde. De Haagse schutterijVrijwillige burgerwacht.stak geen vinger uit om de broers te beschermen. Eenmaal buiten werden Johan en Cornelis zwaar mishandeld en uiteindelijk vermoord. Hun lichamen werden op het schavot op het Groene Zoodje omgekeerd opgehangen en nog verder verminkt.

Romeyn de Hooghe, Moord op de gebroeders de Witt, 1672, Haags Gemeentearchief