Burger Gasthuis
In 1821 werd in opdracht van de gemeente een oud herenhuis aan de Zuidwal verbouwd tot een ziekenhuis. Twee jaar later was het ziekenhuis klaar. Er was plaats voor 60 bedden in dit 'Burger Gasthuis'.
Alleen arme mensen die niet thuis verzorgd konden worden kwamen in het ziekenhuis terecht. Er was geen operatiekamer in het ziekenhuis, zodat alle operaties - zonder verdoving! - gewoon op de zaal tussen de andere patiënten uitgevoerd werden. De patiënten werden verzorgd door zogenaamde oppassers en oppasseressen, er waren nog geen verpleegkundigen. Er werkte één arts en één heelmeesterEen arts in opleiding die nog geen diploma had. Een heelmeester behandelde vooral botbreuken, wonden en gezwellen. in het ziekenhuis.
In 1865 verhuisde het ziekenhuis naar een nieuw pand aan de Zuidwal en kreeg het de naam Gemeenteziekenhuis. De directeur woonde in het ziekenhuis, want als arts moest hij goed bereikbaar zijn. In de daaropvolgende jaren verbeterde de zorg aan de patienten aanzienlijk en werd het ziekenhuis zelfs beroemd om de goede medische en verpleegkundige opleidingen en de ontwikkeling van medische instrumenten.
In 1972 verhuisde het Gemeenteziekenhuis naar de Leyweg. Sinds 2004 kennen we het al het HagaZiekenhuis.