De Passage
Aan het einde van de 19de eeuw veranderde het beeld van de Haagse binnenstad ingrijpend. Stap voor stap verschenen in het centrum nieuwe winkels. Schoenenwinkels, kledingzaken, meubelzaken, slagers, banketbakkers, boekhandels, en speciaalzaken voor bijvoorbeeld muziekinstrumenten en hoeden.
Een nieuw verschijnsel in grote steden was om deze winkels bij elkaar te brengen langs een straat met een glazen overkapping. Zo’n overdekte winkelgalerij werd passage genoemd. Amsterdam en Rotterdam bezaten al zo’n passage, toen in 1885 ook in Den Haag een passage gereed kwam. Deze werd gebouwd als verbinding tussen Buitenhof en Spuistraat.
De bouwstijl is neorenaissanceDe nieuwe Renaissance. Een 19de-eeuwse bouwstijl waarin men teruggreep op de Renaissance-stijl uit de de late 16de en vroege 17de eeuw. Je kunt dit zien aan de horizontale lijnen in de gevel en het gebruik van baksteen en natuursteen.. De Passage bestond oorspronkelijk uit twee delen met in het midden een rond pleintje met daarboven een glazen koepel. In 1929 is de Passage vergroot. Een derde deel werd toegevoegd tussen het ronde pleintje en de Hofweg, zodat de Passage dus sindsdien drie “armen” heeft.
De Haagse Passage is de oudste overgebleven winkelpassage in Nederland.
Op 18 september 2014 is een nieuw gedeelte van de passage geopend. Net als bij het oude gedeelte is ook hier de winkelstraat overdekt door een hoge glazen kap.