Departement van Koloniën
Door de invoering van de nieuwe grondwet van 1848 was het bestuur van Nederlands-Indië niet langer een taak van de koning, maar van de hele regering. Op het Plein was het departement van Koloniën gevestigd.
Dit departement had veel ambtenaren in dienst die in Nederlands-Indië moesten zorgen voor het bestuur van dat land. Ook het ministerie van Oorlog had veel mensen in Nederlands-Indië in dienst: namelijk de soldaten uit het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Eens in de paar jaar kwamen de ambtenaren terug uit de tropen naar Nederland om 'uit te vriezen'.
Naast alle ambtenaren waren er talloze ondernemers die zaken deden in Nederlands-Indië. Zij beheerden er koffie-, thee-, suiker- of rubberplantages, die onderneming werden genoemd. De hoofdkantoren van dergelijke ondernemingen waren vaak in Den Haag gevestigd. Zo ontstond er in Den Haag een levendige gemeenschap van Indischgasten die op verlofvrij zijn van dienst of werken waren in Nederland of na hun pensionering hier kwamen wonen.