Een achternaam kiezen
Napoleon heeft de burgerlijke standHierin wordt opgenomen wanneer iemand geboren wordt, getrouwd is of gescheiden en wanneer iemand overlijdt. ingevoerd op 1 maart 1811. Door de bevolking te registreren, kon Napoleon onder andere makkelijker belasting innen en zodoende over meer geld beschikken.
Ook moest iedereen voortaan een achternaam of familienaam hebben. Nog niet iedereen had een officiële achternaam, maar alleen een bijnaam zoals Klaaszoon of De Lange. Onder de mensen die naar het gemeentehuis gingen, waren er een heleboel die het aannemen van een achternaam niet al te serieus namen. Veel mensen dachten dat de achternaam wel weer afgeschaft zou worden als er een einde zou komen aan de Franse overheersing en dus verzonnen ze de meest gekke namen.
Vanuit de wachtkamer op het gemeentehuis steeg regelmatig een daverend gelach op als iemand het weer eens bont gemaakt had. Namen als: Simon Boterkop, Auke Armoedzaaier, Jan Naaktgeboren, Kees Poepjes en Karst Schijthuis werden opgegeven. Niets was te gek. Maar de achternaam werd niet afgeschaft en zo hebben sommige mensen nog steeds een bijzondere achternaam.