Een nieuwe school
Minister Thorbecke (1798-1872) voerde in 1863 de Wet op het Middelbaar Onderwijs in. Vanaf toen konden er Hogere Burger Scholen opgericht worden. Dit waren scholen speciaal gericht op leerlingen die wel konden doorleren na de lagere school, maar niet voor het gymnasium geschikt waren.
De meeste kinderen gingen na de lagere school naar een 'baas' om daar een vak te leren of gewoon te gaan werken voor de kost. Er waren twee soorten HBS-en: een driejarige en een vijfjarige. Met het driejarige-HBS-diploma op zak kon je een goede baan bij een kantoor krijgen of bij een bank. Met het diploma van de vijfjarige opleiding kon je zelfs gaan studeren, zeker als je de exacte opleiding had gevolgd met veel wiskunde, natuur- en scheikunde.
In Den Haag kwam de eerste HBS in 1865; hij werd later de Thorbecke HBS genoemd. De eerste 48 leerlingen van de HBS werden ondergebracht in het gebouw van het gymnasium aan het Westeinde. Na een paar jaar werd dit gebouw te klein en verhuisde de school naar het Bleijenburg.
Speciaal voor meisjes kwam er pas in 1879 een eigen HBS. Deze was eerst nog driejarig, want dat was voor meisjes meer dan genoeg, vond men! Deze meisjes-HBS stond in de Wagenstraat/hoek Nieuwe Molstraat.