De Eerste Wereldoorlog
Sinds 1899 waren er een aantal grote landen die met elkaar spraken over internationale vrede. Hoe kon het dan, dat op 28 juli 1914 toch de Eerste Wereldoorlog uitbrak?
De landen die bij de oorlog waren betrokken, probeerden al lange tijd het machtigste land van de wereld te worden. In deze strijd jutten ze elkaar allemaal op, waarbij ze steeds meer wapens lieten maken. In Europa vormden zich twee bondgenootschappenEen bondgenootschap betekent hier: een verzameling van landen die bevriend zijn met elkaar.: aan de ene kant onder andere Duitsland, Oostenrijk en Turkije, aan de andere kant Engeland, Frankrijk, Rusland en Servië. Tijdens de oorlog raakten steeds meer landen betrokken bij het conflict. In Azië werd bijvoorbeeld ook gevochten.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden er miljoenen jonge soldaten in loopgraven. Nederland wilde buiten de oorlog blijven en bleef neutraal.
In november 1918 gaven Duitsland, Oostenrijk en Turkije zich gewonnen en niet veel later werd in verschillende verdragen voor de vrede getekend.