Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

De NSB in Den Haag

De Nationaal Socialistische Beweging (NSB) was in 1931 door ir. A.A. Mussert (1894-1946) opgericht. In Den Haag kreeg deze beweging nogal wat aanhang. Bij verkiezingen in 1935 stemde 12% van de Hagenaars op deze partij die de politiek van Hitler in Duitsland steunde. De NSB was vooral populair in de wijken waar de wat rijkere mensen woonden, zoals de Vogelwijk, het Benoordenhout en het Statenkwartier.

Tussen 1935 en 1940 werd Mussert wel weer wat minder populair, maar nadat de Duitsers ons land hadden bezet, dachten veel mensen dat ze maar beter wel lid konden worden. Je wist maar nooit waar het goed voor was. misschien kreeg je wel een leuk baantje! In 1941 werd de NSB zelfs de enige politieke partij die nog mocht bestaan.

De NSB werkte veel met de Duitsers samen. Als er ergens een nieuwe burgemeester benoemd moest worden, werd dat vaak een NSB-er. Dit gebeurde ook in Den Haag. In 1940 was burgemeester De Monchy ontslagen. In 1942 werd professor H. Westra door de Duitsers tot burgemeester benoemd. Westra was een vurig NSB-lid, maar niet echt een goede bestuurder. De wethouders die er nog zaten namen ontslag, en zo kon Westra NSB-ers op hun plek zetten. De meeste nieuwe wethouders konden er net als Westra niets van, maar stonden wel fanatiek aan de kant van de Duitsers. Wie het niet met hen eens was, moest zijn mond houden, of kon direct opstappen.

Mussert te midden van zijn Duitse 'vrienden'. Van rechts naar links: H. Himmler, ir. A. A. Mussert en dr. A. Seyss Inquart; 17 mei 1942. Foto: Stapf Bilderdienst (HGA).
Burgemeester Westra houdt een rede in 1943. Haags Gemeentearchief.