Electriciteitsfabriek
In 1901 besloot de Haagse gemeenteraad zelf te zorgen dat er genoeg electriciteit voor de stad was. De bouw van de elektriciteitsfabriek aan het De Constant Rebecqueplein is toen gestart en sinds 1906 is het gebouw in gebruik.
Stadsarchitect Schadee bouwde het bijzondere kantoorpand met fabriekshallen langs het water van het VerversingskanaalHet Afvoerkanaal in Den Haag, in de volksmond Verversingskanaal genoemd werd in 1888 aangelegd en diende voor de afvoer van (vervuild) water uit de grachten van Den Haag via Scheveningen, op de plaats waar later de haven zou komen, naar de Noordzee., tussen de volkstuintjes van toen. Bijna meteen bleek al dat uitbreidingen nodig waren, zowel voor de administratie als voor het bedrijfsgedeelte. De bouwgeschiedenis van de fabriek is daarom ook ingewikkeld door de vele slopen en bouwen. Al in 1914-1916 vinden de eerste uitbreidingen plaats...
Het merendeel van de oude fabriekshallen uit 1906, de schoorstenen en de bedrijfshallen, zijn na de Tweede Wereldoorlog vervangen door grootschalige nieuwbouw. Alleen een klein overblijfsel van de fabriekshal direct achter de kantoorvleugel is van de oorspronkelijke fabriekshallen bewaard gebleven.