Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Vlaggetjesdag

Vlaggetjesdag is vanaf 1947 een jaarlijkse feestdag in mei of juni die in Scheveningen wordt gevierd.

Ook andere visserijhavens kennen een Vlaggetjesdag - IJmuiden en Vlaardingen bijvoorbeeld - maar die in Scheveningen is de meest bekende en meest druk bezochte.

In 1947, nog niet zo lang na de Tweede Wereldoorlog, was Vlaggetjesdag een goede manier om de verkoop van haring te stimuleren en zo ook de economie.

Vroeger was het de dag waarop vissersschepen met vlaggetjes versierd in de haven lagen op de zaterdag voorafgaand aan Pinksteren. Er werden toen op vlaggetjesdag proefvaarten met de haringloggersDe logger is van oorsprong een gezeild Frans houten zeevissersvaartuig dat in 1866 voor het eerst in Nederland werd geïntroduceerd. Het werd specifiek in gebruik gesteld voor de vleetvisserij op haring. gemaakt om de motoren, die in de winter stil hadden gestaan, te testen en de kompassen opnieuw in te stellen. Direct na Pinksteren gingen de eerste schepen de zee op om te gaan vissen op haring.

Tegenwoordig is niet het uitvaren voor de haringvangst, maar juist de komst van de nieuwe haring, "de Hollandse Nieuwe", de reden voor een feestje.

Vlaggetjesdag, 22 mei 1954. Haags Gemeentearchief.