Het ontstaan van de Republiek
De Staten-GeneraalHet hoogste bestuur waarin afgevaardigden van alle gewesten zaten. Nu de Eerste en Tweede Kamer bij elkaar. wilden koning Philips II niet meer, maar hierdoor kwamen de bewoners van de Nederlanden zonder vorst te zitten en dat wilden ze eigenlijk ook niet, dus probeerden ze op verschillende manieren een nieuwe vorst te vinden. Maar alles mislukte. Daarom besloten in 1588 de inwoners van de opstandige Nederlandse gewestDeel van het land. Veel van de Nederlandse provincies waren vroeger aparte gewesten. en samen het land te gaan besturen.
De zeven kleine staatjes (Holland, Friesland, Gelre, Overijssel, Groningen, Utrecht en Zeeland) sloten samen een verbond. Ze gingen verder zonder koning aan het hoofd, maar met iemand die ze zelf gingen kiezen: dit noemen we een republiek. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was ontstaan.
De Spaanse koning Philips II wilde deze Republiek natuurlijk niet. Hij probeerde tot aan zijn dood in 1596 de opstandige gewesten weer bij zijn rijk te voegen. Dat lukte hem niet en zijn opvolgers ook niet.
Het noorden en het zuiden waren door De OpstandWapenstilstand tijdens De Opstand van 1609-1621. en de oorlog uiteengevallen in twee nieuwe staten: de Spaanse Nederlanden in het zuiden en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in het noorden.