Zoeken
Zoeken

Bekijk tijdlijn

Opgravingen in de Hofkapel

In 1770 vond men bij een onderzoek naar de fundamentBasis waar een huis opgebouwd wordt.en van de Hofkapel op het Binnenhof een aantal grafkelders. In één van deze kelders lag een loden kist met daarin een gebalsemdIngesmeerd met lekker ruikende zalf, die als geneesmiddel of als parfum wordt gebruikt lijk, gekleed in een linnen gewaad. Het vlees was nog redelijk goed gebleven, maar was wel zwart van kleur. Ook het haar van de wenkbrauwen en de baard was nog te zien. Eigenlijk net zo als bij een Egyptische mummie.

De onderzoekers mochten hun werk niet afmaken. Stadhouder Willem V zette de opgravingen stop op verzoek van een hoge hofdienaar. Die was namelijk bang dat zij ook zijn familiegraf zouden openmaken. Alle vondsten en kisten werden teruggezet en de grafkelders gingen weer dicht. In 1770 dacht men dat het om het lijk van graaf Willem IV ging, die in 1345 in Friesland gesneuveld was. Dat was geen gekke gedachte, want ook hertog Albrecht van Beieren en zijn kleindochter Jacoba liggen begraven onder de Hofkapel.

Nu weten we beter. Het gaat waarschijnlijk om een niet zo belangrijk familielid van de Hollandse graven. Overigens heeft men in 1970 gezien dat alles nog aanwezig is. De Hofkapel zelf bestond toen niet meer. Die is in 1879 afgebroken en opnieuw opgebouwd. Het is nu een onderdeel van het ministerie van Algemene Zaken.

Mummie opgegraven in 1770 in de Hofkapel, Albert Frese de Jonge, ca. 1775, Haags Gemeentearchief
Mummie opgegraven in 1770 in de Hofkapel, Albert Frese de Jonge, ca. 1775, Haags Gemeentearchief