Een huis aan het water
In 1633 besloot stadhouder Frederik Hendrik de vroegere grafelijke kooltuin bij het Binnenhof als bouwgrond te verkopen en te veranderen in een groot plein.
Een van de eersten die hier ging bouwen was Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679), een achterneef van Frederik Hendrik. Hij gaf opdracht tot de bouw van een groot, luxueus woonhuis voor zichzelf aan de Hofvijver. Als architect benoemde hij een van de beroemdste Nederlandse bouwmeesters, Jacob van Campen (1595-1657). Als tekenaar voor de architect werkte Pieter Post, die even later ook een beroemd bouwmeester zou worden en onder meer het Huis ten Bosch heeft ontworpen. Van Campen ontwierp het Mauritshuis in de bouwstijl van het Hollands ClassicismeBouwstijl met symmetrische indeling, geïnspireerd op Griekse en Romeinse tempels..
Het gebouw heeft ook nog een bijnaam: het suikerpaleis. Dat komt niet omdat de architectuur zo zoet is, maar omdat Johan Maurits gouverneurBestuurder.van Brazilië is geweest (1636-1644) en daar veel inkomsten haalde uit de suikerplantages. Met dat geld kon hij zijn huis bouwen en verfraaien.