Het Twaalfjarig Bestand
Het Twaalfjarige Bestand is de wapenstilstand die in 1609 tussen Spanje en de Republiek gesloten werd. De wapenstilstand zou twaalf jaar duren, tot 1621.
Vanaf 1606 onderhandelden Spanje en de RepubliekRepubliek der Zeven Verenigde Nederlanden bestond uit de gewesten Holland, Friesland, Gelre, Overijssel, Groningen, Utrecht en Zeeland in de periode 1588-1795. over vrede. RaadpensionarisDe belangrijkste en hoogste ambtenaar in Holland en West-Friesland, ook wel landsadvocaat genoemd. Johan van Oldenbarnevelt eiste van de Spaanse koning Philips III dat hij de Republiek als een vrij en zelfstandig land zou erkennen. De Spaanse koning Philips III eiste vrijheid van godsdienst voor de katholiekenMensen met een christelijk geloof. De paus in Rome is hun leider. in De Republiek en geen vrije scheepvaart voor de Nederlanders op Indië. Daarop besloten de Staten-GeneraalHet hoogste bestuur waarin afgevaardigden van alle gewesten zaten. Nu de Eerste en Tweede Kamer bij elkaar. in 1608 de onderhandelingen te staken.
Met de hulp van Franse en Engelse diplomatenVertegenwoordigers van een land. kwamen de vredesgesprekken in 1609 toch weer op gang. De beste oplossing leek een wapenstilstandEen tijdelijk ophouden met vechten. voor een langere periode.
Op 9 april 1609 kwamen de vertegenwoordigers uit Spanje en De Republiek in Antwerpen bijeen. Zij sloten op deze dag een overeenkomst. Hierin stond dat de strijd tussen Spanje en De Republiek voor twaalf jaar zou worden gestaakt en dat Spanje de Republiek in die tijd zou erkennen als een vrij en zelfstandig land. Ook stond in de overeenkomst dat de schepen van De Republiek vrij buiten Europa zouden mogen varen.
De Republiek hoeft twaalf jaren lang geen geld uit te geven aan oorlogsvoeren, dit was goed voor het land.
Ter viering van het sluiten van het Twaalfjarig Bestand konden de Hagenaars genieten van het afschieten van kanonnen op het Buitenhof en van vreugdevuren die branden bij de Hofvijver.