Maurits onderhandelt
Als er belangrijke buitenlandse vertegenwoordigers Den Haag naderden over de Rijswijkseweg dan reden vertegenwoordigers van het bestuur van de RepubliekRepubliek der Zeven Verenigde Nederlanden bestond uit de gewesten Holland, Friesland, Gelre, Overijssel, Groningen, Utrecht en Zeeland in de periode 1588-1795. hen meestal tegemoet. De gezantVertegenwoordiger van een land of een stad. en werden bij de Hoornbrug in Rijswijk begroet en naar Den Haag begeleid.
Dat gebeurde ook op 1 februari 1608. Op deze dag kwam de Spaanse opperbevelhebber Ambrosio Spinola naar Den Haag om te praten over een wapenstilstand.
Stadhouder prins Maurits, zijn broer Frederik Hendrik, hun neef Willem Lodewijk en een grote stoet edelen vertrok van het Binnenhof naar de Hoornbrug om de Spanjaard Ambrosio Spinola en zijn gevolg te begroeten. Bij de Hoornbrug stapten Maurits en Spinola uit hun koetsen, namen zwierig hun hoed af en drukten – onder het geknal van kanonschoten – elkaar de hand. Hierna klom Spinola in de koets van Maurits en reden ze verder naar Den Haag. Langs de Rijswijksweg stonden vele nieuwsgierige Hagenaars die hoopten een glimp op te vangen van dit voorname bezoek.
Maurits en Spinola gingen met elkaar onderhandelen over het Twaalfjarig Bestand, een verdragOvereenkomst, een afspraak tussen landen. waarin werd afgesproken dat Spanje de Republiek als onafhankelijk land zou accepteren en dat er niet meer gevochten zou worden.