Een schoolmeester
We weten dat er al in 1327 een school in Den Haag stond. Bertold de kapelaanDe priester van een kapel. van de hofkapel (de kapel op het Binnenhof) was rectorDe baas van een school van deze school. En de naam van één van zijn leerlingen kennen we ook: Anton. Hij was een klerkIemand die helpt bij het lees- en schrijfwerk van een bestuurder. Een klerk kan bijvoorbeeld rekeningen bijhouden of brieven schrijven voor zijn baas. van Johanna van Valois, de echtgenote van graaf Willem III van Holland. Zij betaalde geld aan de schoolmeester, omdat hij aan Anton les gaf.
De Hollandse graven stelden aan het begin van de veertiende eeuw zelf de schoolmeester aan, bepaalden zijn salaris en het schoolgeld.
In 1357 verkocht graaf Willem V het recht om een schoolmeesters in Den Haag aan te stellen. In 1376 erfden de geestelijken van de hofkapel dit recht en mochten zij voortaan de Haagse schoolmeester aanstellen.
Waar in de veertiende eeuw de Haagse school heeft gestaan weten we niet. Waarschijnlijk stond het gebouw ergens in de buurt bij de Grote Kerk. In 1450 stond de school ten zuidwesten van de kerktoren. Dat is een beetje in de richting van de huidige Jan Hendrikstraat en het Westeinde.
De kinderen die naar school gingen hadden meestal geen schoolboeken of schriften. De kinderen moesten vooral luisteren en informatie uit het hoofd leren. In plaats van schriftjes gebruikten de kinderen en de onderwijzers bord, krijt, leitjes, griffels, wastafeltjes of stiften.