Wat schaft de pot?
Het dagelijkse menu zag er vroeger anders uit dan nu. Veel dingen die wij dagelijks eten, kenden mensen nog helemaal niet. Denk aan aardappelen, rijst, pasta, tomaten, koffie en chocola. Wat aten ze dan wel? Brood en vlees werden in de Middeleeuwen veel gegeten. Daarbij dronken mensen (ook kinderen!) water, lichte wijn en dun bier.
De gewone man at roggebrood, meelpap, spek, eieren, gezouten vis of haring, erwten en bonen. Dat brachten ze op smaak met mosterd of azijn. Rijke lieden hadden veel meer keus in gerechten en aten allerlei soorten vlees (eend en zelfs zwanen, ossenvlees, kalfsvlees, varkensvlees, schapenvlees, kippen, ganzen, duiven, patrijzen en vele andere vogels). En wat betreft vis: schelvis, haring, wijting, tong, zalm, snoek, brasem, steur, paling, karper, enzovoorts. De rijken gebruikten dure specerijen als peper en nootmuskaat en dronken bier en wijn van hoge kwaliteit.
In oude afvalputten (beerputten) vinden archeologen vaak zaden van vruchten. Zo weten we dat mensen ook appels, bramen, bosbessen, bosaardbeitjes, druiven en vijgen aten.