Groei van een tweede badplaats
De stormvloed van februari 1953, die Zeeland en Zuid-Holland teisterde, liet zien dat ook de zeeweringEen verhoging in het land in de vorm van duinen of een dijk die er voor zorgt dat de zee het laag gelegen binnenland niet overstroomt. bij Kijkduin eigenlijk niet sterk genoeg was. De duinen waren hier het smalst van heel Den Haag.
Deze plek heette in de 18de eeuw dan ook "smalduin". Daarom maakte men plannen om de duinenrij te versterken met nieuwe duinen. Hiervoor gebruikte men puin. In 1968 was de verbetering van de zeewering gereed en voldeed Kijkduin aan de eisen die het DeltaplanHet Deltaplan is een verdedigingssysteem tegen hoog water uit zee in Zeeland en zuidelijk Zuid-Holland. De Deltawerken die hiervoor nodig waren werden in 1997 compleet verklaard. stelde.
Tegelijkertijd werd Kijkduin als tweede badplaats van Den Haag steeds belangrijker. Aan het eind van de 19de eeuw stonden er nog maar drie villa’s, een hotel en een herstellingsoordInrichting voor het herstel van zieken en zwakken in een landelijke omgeving.. Een eeuw later was Kijkduin veranderd in een echte badplaats met een winkelboulevard, hotels en flats. Minder groot maar ook rustiger dan Scheveningen.