Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Komitee Kruisraketten Nee

Op 29 oktober 1983 demonstreerden 550.000 mensen in Den Haag tegen de plaatsing van 48 kruisraketten in Nederland. De demonstranten vertrokken vanaf het Malieveld voor een optocht door Den Haag.

Tijdens de Koude OorlogDe Koude Oorlog was een periode van gewapende vrede tussen de communistische wereld en het Westen in de tweede helft van de 20e eeuw. Het kapitalistische westerse blok, inclusief Nederland en België, werd geleid door de Verenigde Staten (VS). De communisten stonden voornamelijk onder leiding van de Sovjet-Unie (USSR), of waren verbonden met communistisch China. was er een zogenaamde wapenwedloop ontstaan: Amerika en Rusland (toen Sovjet-Unie) maakten steeds meer en zwaardere wapens. Ze gebruikten de wapens niet om mee te schieten, maar wel om de ander af te schrikken. Nederland was een trouwe bondgenoot van Amerika en lid van de NAVOOp 4 april 1949 richtten de Verenigde Staten, Canada en een tiental West-Europese staten de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) op. Een van de belangrijkste punten is het principe dat men gezamenlijk zal optreden als een van de lidstaten door een vijand wordt aangevallen. en moest dus toestaan dat die raketten in ons land werden geplaatst.

Dat riep weerstand op bij veel Nederlanders, maar er waren ook voorstanders. Zij hadden als leus: liever een raket in mijn tuin dan een Rus in mijn keuken.

Uiteindelijk ging de plaatsing van de raketten niet door.

Tijden de demonstratie tegen de plaatsing van kruisraketten in Nederland in 1983 werd de naamplaat van het ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout bedekt met spandoeken. Foto: Jan Stegeman. Haags Gemeentearchief.